Fotografiar la meteorologia

En el taller “Fotografiar la meteorologia”, d’Eloi Cordomí i Jaume Cusidó, es donen els conceptes científics sobre els fenòmens meteorològics a captar i també consells fotogràfics bàsics per tal de que les imatges siguin dignes dels fantàstics cels que gaudim.

A vegades, el títol d’una activitat i la gent que la condueix et desperta l’interès de manera immediata, i sense reflexionar gaire t’hi apuntes. Guiat per la intuïció  em vaig inscriure al taller de “Fotografiem la meteorologia”, impartit per Eloi Cordomí (@eloicordomi), meteoròleg de TV3, i Jaume Cusidó (@jaumecusido), fotògraf professional amant de la meteorologia. Sense cap mena de dubte puc afirmar que assistir al taller va ser tot un encert

El taller es va realitzar el dia 5 en el marc de les III Jornades de Meteorologia, Aigua i Canvi Climàtic, organitzades per l’Ajuntament de Figueres. Les jornades tenen l’objectiu de donar a conèixer, reflexionar i fomentar el debat sobre l’impacte del canvi climàtic a l’Empordà i a la regió Mediterrània. Podeu consultar el programa en el següent enllaç.

eloiexplicacio
Eloi Cordomí explicant el cel sobre el terreny

El taller tenia un fita ben clara, donar-nos coneixements per fer bones fotografies de fenòmens meteorològics. I per assolir-la, l’Eloi i en Jaume van dividir el taller en tres parts:

  • Part teòrica
  • Part pràctica
  • Visualització de les fotografies fetes

Resumint-ho de manera simple, l’Eloi s’encarrega de la part meteorològica i en Jaume de la fotogràfica. Però ambdós demostren la seva experiència i els seus coneixements intervenint contínuament enriquint l’exposició del seu company. Queda ben palesa la bona relació que tenen després dels tallers i les sortides fotogràfiques que han fet junts.

La part teòrica va començar per allò que captem quan fem una fotografia, per la llum. Quina és la millor llum? D’una manera molt divulgativa, se’ns va explicar com l’espectre electromagnètic pateix una dispersió que fa que el cel sigui blau i que es pugui tenyir de vermell intens a la sortida o a la posta del sol. Un cop tenim la llum, ens calen el núvols on aquesta llum impacti. Quins tipus de núvols existeixen i quins són els millors? Amb exemples vam poder veure que tots els núvols poden ser fotogènics, dels baixos fins els alts, però que aquests darrers són els millors, ja són els que ens poden donar tot un cel vermell.

Els últims raigs de sol il·luminen el cel sobre el massís del Canigó
Els últims raigs de sol il·luminen el cel sobre el Massís del Canigó

Amb aquestes nocions la planificació d’una sortida ja es basa en criteris científics que cal millorar amb més dades: saber per on surt o es pon el sol, a quina hora, quan durarà i quin serà el punt estratègic per fer la fotografia. Per sort, podem utilitzar diverses eines disponibles, no totes gratuïtes, per fer la nostra planificació com Vissir3, Photopills, ExSate Golden Hour, Ephemeris, etc…

Però per tal de que les nostres fotografies siguin millors davant d’un cel espectacular, en Jaume ens va donar molts consells fotogràfics, tant tècnics com compositius: regla dels terços, espai negatiu, de la mirada, etc… En general, el que podem afirmar és que la suma de les diverses regles compositives fan que la fotografia vagi guanyant en qualitat. I això no depèn de la càmera, sinó de la vista del fotògraf, o sigui que amb un mòbil o una compacta es poden fer fotos precioses sense dependre d’una càmera rèflex.

El taller estava pensat per mòbils, càmeres compactes i rèflex.

L’Eloi no va voler acabar la sessió teòrica sense parlar de les tempestes, una altre fenomen meteorològic molt fotogènic. Va explicar com és formen els núvols de tempesta, com evolucionen i com és generen els llamps, citant algunes mesures de seguretat davant d’aquests.

El grup dirigint-se cap el lloc triat per fotografiar la posta de sol en el Castell de Sant Ferran de Figueres
El grup dirigint-se cap el lloc triat per fotografiar la posta de sol en el Castell de Sant Ferran de Figueres

Després de dues hores de teoria farcides de conceptes científics per entendre millor la meteorologia, calia passar a la pràctica. Teníem tres reptes, captar l’últim raig de sol, fotografiar l’hora blava i fer fotografia nocturna, sempre tenint en compte les regles de la composició. Per això vam anar l’extrem nord oest del Castell de Sant Ferran, per poder fer fotos de la posta de sol amb el Massís del Canigó al fons. Allà vam estar una bona estona fotografiant el núvols envermellits i jugant amb la composició. Un cop el sol es va amagar vam anar cap a la porta del Castell per seguir fent fotografies cercant la llum de l’hora blava i d’elements del castell il·luminats per la llum dels fanals. L’estona va passar ràpidament fins el moment de fer un mos abans de posar en comú les nostres fotografies.

Fotografia nocturna de la muralla exterior del Castell de Sant Ferran de Figueres
Fotografia nocturna de la muralla exterior del Castell de Sant Ferran de Figueres

Amb la panxa plena i un cop triades dues o tres fotografies de cadascú, en Jaume va començar a comentar-les, a fer proves de com quedarien així o aixà, a retocar-ne alguna…A la pàgina de Facebook d’en Jaume en podeu veure algunes més.

Va ser molt enriquidor veure que amb petites consideracions les fotografies millorarien molt. No pots evitar engrescar-te a fer més fotografies amb la voluntat de millorar, sabent que encara et queda molt per aprendre.

El taller “Fotografiem la meteorologia” és una gran oportunitat per aprendre, de la mà d’un expert, conceptes científics per fer bones fotografies de fenòmens meteorològics i al mateix temps, poder posar en pràctica els consells fotogràfics amb un gran fotògraf al costat. Si us interessa el taller no dubteu en contactar amb en Jaume Cusidó.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s