Conservem el patrimoni geològic

Els Plecs del Llibre i el Montgròs dins la Geozona Montserrat.

El dia de la Terra és un dia per prendre consciència de les problemàtiques ambientals i la necessitat de la conservació del patrimoni geològic és una d’elles.

 

Avui, dia de la Terra, aprofito la avinentesa per escriure breument sobre el patrimoni geològic, la seva importància i la necessitat de la seva conservació.

“La nostra història i la de la Terra són inseparables, el seu origen i la seva història són els nostres, el seu futur serà el nostre futur”. Declaració Internacional sobre els Drets de la Memòria de la Terra (Digne, França, 1991)

A Catalunya tenim una gran diversitat geològica, és a dir, una varietat de minerals, roques, fòssils, sòls, formes del relleu, paisatges i processos actius. La geodiversitat, juntament amb la biodiversitat formen la diversitat natural del planeta Terra. Però, a més a més, tenim la sort que dintre d’aquesta geodiversitat hi ha indrets de gran valor científic, cultural o educatiu que permeten estudiar l’evolució de la història geològica de la Terra. Aquests llocs conformen el nostre patrimoni geològic que és patrimoni cultural de tots i que ha de ser conservat per les generacions futures. Prova de la important geodiversitat del nostre país és que tenim dos geoparcs dels 130 declarats per la UNESCO a nivell mundial, el Geoparc de la Catalunya Central i el recentment reconegut Geoparc de la Conca de Tremp-Montsec.

El Forat d'Abella, en el Geoparc de la Conca de Tremp - Montsec.
El Forat d’Abella, en el Geoparc de la Conca de Tremp – Montsec.

No obstant això, molts elements especialment rellevants del patrimoni geològic i de la geodiversitat estan actualment desprotegits davant la constant antropització del medi i de la pròpia degradació natural. A vegades l’agressió al medi geològic es fa per desconeixement del seu valor patrimonial.

El Geòtop Ribes Blaves en un deficient estat de conservació.
El Geòtop Ribes Blaves en un deficient estat de conservació.

Per evitar aquest desconeixement cal divulgar-l’ho, i per això s’ha realitzat la seva catalogació. El Departament de Medi ambient i Habitatge (ara Departament de Territori i Sostenibilitat) de la Generalitat de Catalunya recull en l’Inventari d’espais d’interès geològic 157 afloraments geològics de gran rellevància científica i didàctica, sota els criteris de representativitat, excepcionalitat i diversitat.

Mapa de l'inventari d'espais d'interès geològic a Catalunya del Departament de Territori i Sostenibilitat. El conformen geotòps, de poca extensió i geozones, més extenses.
Mapa de l’inventari d’espais d’interès geològic a Catalunya del Departament de Territori i Sostenibilitat. El conformen geotòps, de poca extensió i geozones, més extenses.

Després de la catalogació, les administracions competents han de buscar la manera de protegir aquell patrimoni que no ho estigui. Però en paral·lel, cal fer la societat estimi el Patrimoni Geològic, que se’l faci seu. És necessari difondre, ensenyar i posar en valor el nostre patrimoni geològic per tal de que sigui estimat, admirat i protegit.

Els Plecs del Llibre i el Montgròs dins la Geozona Montserrat.
Els Plecs del Llibre i el Montgròs dins la Geozona Montserrat.

Cal que, com a societat, treballem en la conservació del patrimoni geològic, entenent-lo com un recurs natural no renovable que es pot perdre per causes naturals o per la mà de l’home, que pot ser més destructiva i pot dur a la pèrdua total de l’indret geològic.

2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s